dissabte, 23 de maig del 2009

L'impacte de l'exposició del 29


L'exposició del 29 és un tema familiar, el pare sempre em parla dels caps de setmana que hi passava amb el meu avi voltant-la de dalt a baix. Alguna cosa hi tenia a veure l'avi amb l'organització, però no hem acabat d'aclarir-ho, a pesar de la consulta a les actes del consell directiu a l'arxiu administratiu de l'Ajuntament de Barcelona.
Quan he cercat autors que hagin treballat el tema he trobat arquitectes i gent de belles arts, historiadors que han tractat la qüestió a vol d'ocell i també en Joan Roca, el director del Museu d'Història de la ciutat, que ha estudiat els primers anys de la preparació de l'exposició. Ningú ha fet un treball sobre l'impacte econòmic en la marxa de la ciutat d'aquesta mostra que va anar acompanyada de grans canvis urbans durant molts anys, tot els que sumen els retards de l'exposició.
Un impacte en el que hi juga un especial paper el factor treball, l'arribada de milers de treballadors a la ciutat per les obres. El crack de la borsa de l'octubre, la por a la crisi i la fi de la feina de les obres van deixar una gran massa de treballadors a l'atur i en condicions de vida miserables, a les barraques que hi havia a tota la ciutat. Una situació que hauria de gestionar la República i que seria molt interessant veure reflectida en l'anàlisi dels fets polítics que van venir a continuació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada